fredag 25. april 2008

It's: nyheter & embed YouTube og Voki

Onsdag 30. april holder jeg et lite kurs i nyhetene i it's learning, samt hvordan en kan sette inn YouTube-video og Voki'er i it's learning. I et tidligere blogginnlegg har jeg lagt en liten skjermvideo om sistnevnte operasjoner. Nyhetene i it's learning 3.3 kan du lese mer om på disse lenkene til it's:
- Testverktøyet
- Lyd- og videoopptaker
- Fagadministrasjoner (for administratorer)

Det nye testverktøy er en klar forbedring, mye mer anvendbart. Bruk det inn i læringa i klassene - som en oppstart for å få fokus på tema, som en avslutning for å oppsummere, som en del av elevenes egen kvalitetssikring av egen jobbing - eller hvorfor ikke legge til en mappe i faget der alle elevene har tilganger helt opp til å redigere, og la elevene sjøl lage tester til hverandre? (Pass i så fall på at elevene ikke kommer i skade for å slette hele mappa.)

Lærerne ved Hønefoss vgs finner en første test jeg har laga i faget Hovs Eksempelfag 08 i it's, der jeg har brukt alle de ti forskjellige variantene av testspørsmål. Bruk gjerne denne som en innføring i hvordan bruke testverktøyet. Det å lage spørsmål i det nye testverktøyet er rimelig enkelt - de har lagt inn hjelpetekst til høyre for hver testvariant. Husk at det foreløpig er en beta-versjon av testverktøyet som er lagt ut, noen bugs må påregnes.

Lyd- og videoopptakerne i RichText-editoren åpner mange nye muligheter. Læreren kan legge ut video- og lyd til elevene på en veldig enkelt måte. Elever kan må samme måte enkelt svare med lydfil eller videofil.

Dette trur jeg kan bli veldig nyttig! Tilrettelegging for elever og alternative måter å teste elevene kan bli lettere med disse verktøyene. Som gammel språklærer ser jeg jo en del nye muligheter med lydopptaker så lett tilgjengelig.

Jeg ser for meg et trykk på områdelederne for å kjøpe inn webkameraer og/eller mikrofoner nå! Sett av penger til dette! Elev- og lærer-pc'er som skal kjøpes inn heretter bør ha integrert mikrofon og web-kamera, men jeg regner mer at bestillingene for høsten 08 har gått for langt slik at elevenes nye pc'er til høsten ikke har dette integrert.

PowerPoint2007

I dag holder jeg et lite kurs i hvordan legge til bl a mediefiler i PowerPoint2007. I den forbindelse har jeg laga tre skjermvideoer som kan være greie å kikke på i etterkant, spesielt hvordan en legger inn video fra YouTube er ikke noe en husker etter å ha sett det en gang.....

Her finner du de tre skjermvideoene:
- Sett inn diverse elementer i PP2007
- Sett inn Handling og Fotoalbum i PP2007
-
Sett inn video fra YouTube i PP2007, denne kan du også se her:


Du kan også ha nytte av Microsofts opplæringsvideoer til Office 2007.

Legg gjerne inn andre tips til hvordan utnytte PowerPoint2007 bedre - eller lenker til nyttige skjermvideoer, oa - i kommentarfeltet her.

torsdag 24. april 2008

Strategiplan for IKT

Vi har laga et utkast til Strategiplan for IKT på Hønefoss vgs 08-11 som vi ønsker å arbeide grundig med på skolen. Vi ønsker innspill både fra ansatte og utenforstående på det vi har ført opp så langt.

Gå til denne adressen for å lese utkastet og gi dine kommentarer: http://www.itslearning.com/bfk/geirdahlberg/strategiplanIKT/

Det er nå lagt ut en redigert utgave der det er fletta inn forslag til endringer fra lederteam og it-avdeling. Ellers tenker lederteamet at forslaget til plan skal drøftes områdevis nå i vår - alle som ønsker kan gi sine innspill enten områdevise eller enkeltvis, f eks ved å legge inn kommentarer der planen er lagt ut, i bloggen her eller direkte til meg. Vi tar så opp tråden igjen tidlig på høsten - før vi gjør vedtak om endelig plan i oktober. (Se forøvrig framdiftsplan på første side av utkastet.)

Nyttige Wiki'er

Wiki kan være et nyttig verktøy i undervisningen. Her kan du se en liten film som greit viser hvordan Wiki kan brukes f eks av elever når de jobber sammen. De som lagde filmen skriver at Wiki'er er lette å bruke, men vanskelig å beskrive - derfor lagde de denne lille filmen, slik at de kan få deg til å planlegge en telttur på en bedre måte, eller skape det neste Wikipedia....



Under finner du tre nettadresser som tilbyr gratis Wiki'er. På vår bokmerkeside på del.ico.us er disse sidene tagga med Wiki. Jan-Arve Overland (Kongsberg vgs) omtaler også
Wiki i sin blogg, han har noen gode pekere der.

www.wikispaces.com (her er det fortsatt gratis, reklamefrie Wiki'er igjen til bruk i undervisning)
www.wetpaint.com
www.pbwiki.com

Morsomme VOKI'er



Mitt første blogginnlegg blir om en morsom, om enn noe unyttig?? sak som har liggi ute på nettet en stund - VOKI. På nettstedet http://www.voki.com/ kan du lage deg morsomme figurer som snakker med din stemme hvis du taler inn, en utvalgt stemme (norsk, engelsk, diverse andre språk) hvis du skriver teksten du ønsker personen skal tale - eller du kan legge til en annen lydfil du ønsker skal spilles av. Her kan du se et lite eksempel der jeg har skrivi inn teksten og lar den norske stemmen Nora snakke. Kanskje ikke verdens mest pedagogiske verktøy, men kan jo lyse opp elevens hverdag inne på it's learning innimellom.... (før musa rundt hodet på Mr Lincoln og se hva som skjer med øynene hans...). Lærerne på Hønefoss vgs kan også se et annet eksempel i opplæringsfaget Hovs Eksempelfag 08 på it's learning.

For å få satt VOKI'en inn i RichText-editor må du kopiere embedkoden og klikke på kilde i RichText før du høyreklikker og limer inn - prøv deg fram, så får du det sikkert til. (Det er på samme måten du kan få satt inn video fra YouTube i RichText-editor.) Her kan du se hvordan det kan gjøres:

Her er videoen med bedre skjermoppløsning.

Som jeg sier i VOKI'en over så kommer jeg først og fremst til å skrive om diverse ikt-tips i bloggen min. For i det hele tatt å ta skrittet ut i blogginga har jeg måttet gå noen runder med hva som er "godt nok" både av tipsene og språket mitt. Jeg har endt opp med at skal jeg i det hele tatt komme i gang med blogging må jeg blåse litt i om alle folk synes det jeg skriver og legger ut er bra eller ikke - en må tørre ikke bare å vise fram det som er gjennomarbeida og perfekt for å dele (da hadde det vel ikke vært mye en hadde vist til andre...). Håper også at noen kan legge inn kommentarer med ytterligere tips / forbedra tips til det jeg legger ut her.